Ethereum 2.0 - Mi lesz a kriptobányászattal az átállás után?

Az Ethereum már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy korlátozza a GPU (videokártya) bányászatot.

Az Ethereum már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy korlátozza a GPU (videokártya) bányászatot. A terv az, hogy megszüntetik annak a lehetőségét, hogy a videokártyákkal ellátott bányászrigek jutalmat kapjanak a bányászati tevékenységükért (Proof of Work), ehelyett profilt váltanak, és a továbbiakban azok a felhasználók kapnak jutalmat, akik a kriptovalutájukat a fő hálózathoz csatlakozó speciális tárcákon (pl. Metamask) tárolják a nap 24 órájában (Proof of Staking). 

A PoW-ről PoS-re való átállást minden évben bejelentik a fejlesztők, de a megvalósítás még egyszer sem sikeült. Így lehetséges hogy az ETH még évekig bányászható marad.

 

Véget vethet a GPU bányászatnak az Ethereum 2.0?

Röviden, nem. Bár az Ethereum átállást követően bizonyára megváltoznak majd az egyes altcoinok profitábilitásainak értékei, mivel a legtöbb bányász nem abbahagyja majd a tevékenységet, csak átáll egy másik valuta termelésére. Ettől függetlenül továbbra is érdemes lesz majd a GPU bányászattal foglalkozni, jelenleg is vannak olyan coinok a piacon, amik már most profitábilisabbak, mint az Ethereum, videókártyáink pedig több altcoin bányászatára is képesek. Egy ilyen átállást távoli eléréssel, automatikusan, néhány kattintással megtehetünk.

Don’t panic.

 

Mit bányásszunk, ha megérkezik az ETH 2.0?

A legtöbb bányász olyan kriptovalutákat választ, amelyek a maximális profitot hozzák. Ne feledd, nem kell találgatnod, hogy melyik coin ára fog emelkedni a következő hónapban. Most csak a legjövedelmezőbb kriptovalutákat kell bányásznod. Ha biztos vagy benne, hogy egy bizonyos coin potenciálisan nyereséges, akkor számítógépeinket néhány kattintással átállhatsz annak a termelésére.

Az Ethereum mellett a legjövedelmezőbb érmék jelenleg a következők: FIRO, Ravencoin, CCX, Ergo, Sero.

Miért bányászik mindenki Ethereumot?

Manapság a bányászok túlnyomó többsége azért bányássza az Ethereumot, mert ez a legjövedelmezőbb kriptovaluta a legtöbb GPU-n. Erről a 2CryptoCalc vagy a Whattomine bányászati jövedelmezőségi kalkulátor segítségével Te is meggyőződhetsz.

A kriptobányászat sok helyet foglal a GPU (videókártya) memóriájában: az ETH DAG fájl már több mint 4,5 GB, és 3-4 naponta 8 MB-tal többet igényel. Mégis, a legtöbb kezdő egy GPU-val próbálkozik a bányászattal, majd a magas díjak miatt frusztrálódnak, amikor megkapják a jutalmukat. 

Persze más érvek is szólnak mellette, például a Bitcoinnal szemben az Ethereumot egy épített számítógéppel is tudjuk bányászni akár a garázsból. A Bitcoin bányászata pedig körülményes, csak az úgynevezett ASIC gépekkel bányászhatóak, amik nagyobb odafigyelést, szellőztetési rendszert igényelnek, ráadásul nagyon hangosak és drágák is. 

GPU bányászati algoritmusok

Osszuk a legnépszerűbb bányászati algoritmusokat két csoportba: hideg és meleg algoritmusok.

Hideg algoritmusok

A hideg algoritmusok többnyire GPU-memóriát használnak, ezért növeljük a memória órajelet (MC) és csökkentjük a magórajelet (CC), vagy változatlanul hagyjuk. Az ilyen algoritmusok fő jellemzői az alacsony energiafogyasztás, az alacsony maghőmérséklet és a magas memóriahőmérséklet.

Hideg algoritmusok: Ethash (Ethereum), Etchash (Ethereum Classic), Autolykos2 (Ergo).

Néhányan semleges algoritmusokat is megkülönböztetnek, amelyek csak a magórajel növelését igénylik. Az összes Cuckoo algoritmus semleges: CuckooCortex (Cortex), CuckooCycle (Aeternity), Cuckatoo32 (Grin).

Meleg algoritmusok

A meleg algoritmusok mind a magot, mind a memóriát használják, ezért növeljük a mag órajelét (CC) és a memória órajelét (MC). Az ilyen algoritmusok fő jellemzői a magas energiafogyasztás, a magas maghőmérséklet és a magas memóriahőmérséklet.

A meleg bányászati algoritmusok: KAWPOW (Ravencoin), FiroPow (FIRO), BeamHashV3 (BEAM), Equihash 144.5 (Bitcoin Gold).

Ravencoin (RVN) bányászat

2021-ben a Ravencoin (RVN) a GPU-bányászok körében a második legnépszerűbb coin lett, köszönhetően az árfolyam növekedésének, egyszerűségének és alacsony hardverigényének. Nem is olyan régen még 3 GB-os GPU-kon is lehetett RVN-t bányászni, most már minimum 4 GB-ra van szükség, ami a legtöbb versenytárshoz képest szintén jó.

A magas rig-stabilitás, a tőzsdén való jelenlét és a viszonylag stabil árfolyam népszerűvé tette ezt a valutát a bányászok körében. Az algoritmus “egyszerűsége” miatt a legújabb generációs grafikus kártyák (8GB+ RAM-mal) nem tudnak teljes kapacitással működni és minden előnyüket kihasználni, különösen a nagy sebességű memóriát. Így a következő hideg algoritmusok, amelyeket a memória használatára terveztek, általában jövedelmezőbbek az ilyen GPU-kon: CuckooCortex, Etchash, Autolykos2, CuckooCycly, Cuckatoo32.

 

 

Ethereum Classic (ETC) bányászat

Az Ethereum Classic (ETC) az eredeti Ethereum-hálózat, amely az Ethereum 2016-os ellentmondásos frissítése ellen lépett fel, és a fő ETH-lánctól elkülönülve hard forkot hajtott végre.

Az ETC hálózatot ért súlyos 51%-os támadások sorozata után a fejlesztők rájöttek, hogy nem biztonságos a háttérben maradni és ugyanazt a bányászati algoritmust használni, mint az Ethereum, és kissé megváltoztatták azt. Emellett megfelezték a GPU memóriában található DAG fájl méretét, így lehetővé vált a bányászat akár 3 GB-os GPU-kon is. Nyilvánvaló, hogy az ETC DAG fájlja folyamatosan nő, és 2022-ben a 3GB-os grafikus kártyák még Linux rendszereken sem lesznek képesek bányászni a valutát. Ma ez a kriptovaluta ideális a legtöbb régi, 4GB RAM-mal rendelkező GPU-hoz. Ráadásul számos kriptovaluta tőzsde jegyzi a coint, így minimális költséggel könnyen átválthatod más kriptovalutákra.

ERGO (ERG) bányászat

Az ERGO a legfiatalabb coin a listánkon. Alacsony karbantartás igényű bányászati algoritmusa lehetővé teszi a bányászatot akár 3 GB-os GPU-val is. Rövid idő alatt a coin az ETC bányászok közel egynegyedét vonzotta: főként 3GB/4GB RAM-mal rendelkező GPU-kat. Persze nagyobb teljesítményű GPU-val nagyobb a nyereség is.

20-30 ezer bányász bányássza ezt a coint a világon, ami 200-300 ezer GPU-nak felel meg. A becslés nem teljes, mivel az algoritmuson lévő kártyák típusai között jelentős különbség van.

Mivel bányásszunk az ETH 2.0 után?

Gépeink különböző videókártyákkal elérhetőek, többek között RX 6600 8 GB, RX 580 8 GB, RX 5700 8 GB, Nvidiából pedig RTX 3070 LHR Mentes és RTX 3070TI változatokat használunk. Ezek a kártyák képesek nem csak az Ethereum, de más, a fent említett altcoinok bányászatára is. Innentől kezdve az Ethereum átállása után nekünk csak néhány kattintásunkba kerül távoli eléréssel átállni egy másik coin bányászatára. 

Ügyfeleinknek az Nvidia RTX 3070TI videokártyával felszerelt gépeinket szoktuk ajánlani, mert ezek a kártyák képesek a legtöbb pénzt termelni nekünk, és ezeknek a legrövidebb a megtérülési idejük.

A legjobb befektetés

A tökéletes RIG, ha a legrövidebb idő alatt szeretnéd realizálni a nettó profitot.

A költséghatékonyság mestere

Az AMD videókártyákkal hasonlóan jó eredményeket érhetsz el, mindezt pénztárcabarát módon.
Kapcsolat
info@banyaszgep.com
+36 20 539 01 31
Itt találsz
1153 Budapest
Pázmány Péter utca 10.